Jouster Fanfare zoekt muzikanten in azc

Zandtovenaar, fanfare en Heeringa in Theater Sneek
Joure/Sneek De Jouster Fanfare werkt aan een concert samen met nieuwkomers en vluchtelingen, op 8 december in Theater Sneek. Inmiddels is er azc-bewoner gevonden die trompet speelt en iemand die op een saz, een Turkse gitaar, speelt. De Jouster muziekvereniging zoekt nog naar meer vluchtelingen met een muzikaal talent.

Of een hele groep vluchtelingen uit het azc van Sneek zal meedoen is nog onbekend. Het wordt nog een hele klus, zo heeft Johan Meesters van de Jouster topfanfare begrepen. ,,Wy hawwe no ien fûn dy’t trompet spilet, mar it kin bêst wêze dat dy persoan yn desimber yn in oar sintrum is en hjir net mear yn de buert wennet”, legt hij uit.

Het idee om een concert samen met nieuwkomers en vluchtelingen te houden ontstond vorig jaar. Speciaal voor de fanfare schreef componist P.L. Cooper toen het stuk Days of anger , over een vluchteling in de middeleeuwen. ,,Wy woene dit stik graach noch in kear opfiere, mar dan ek mei flechtelingen út dizze tiid en sa kamen wy by it azc yn Snits út”, verhaalt Meesters.

Thema van het concert is ‘Fiere Ferhalen’. Vluchtelingen en statushouders zullen tijdens het concert hun verhaal doen. De Zandtovenaar uit Drachten, Gert van der Vijver, zal een speciale voorstelling maken rond het thema vluchten en opnieuw beginnen.

Verder zal er in de foyer van het Sneker uitgaanscentrum een expositie van kunstschilders en beeldhouwers zijn die in het azc verblijven. Azc-bewoners krijgen bovendien gratis kaartjes voor het cross-over concert. De presentatie is in handen van Douwe Heeringa, die ook nog enkele nummers brengt. Ook zijn in de pauze lekkernijen te proeven die in het azc worden gemaakt.

Meesters hoopt dat er een mooi contact ontstaat tussen Friezen, vluchtelingen en statushouders. ,,Wy binne allegearre minsken. Safolle ferskille wy net fan inoar”, merkt hij op. Hij hoopt wel dat nog een aantal nieuwkomers uit de Zuidwesthoek zich aanmeldt voor het muzikale project, want twee vluchtelingen op het podium vol met Friese muzikanten is wel heel erg weinig.